Saturday, June 14, 2014

زنان، انتخابات و عبور از نگاه ابزاری


آغاز جریان رای دهی دور دوم انتخابات در سراسر کشور اعلام شد.
با تعریف متفاوت انتخابات نود و سه در کشور، بحث حضور و مشارکت بانوان در انتخابات همچنان متفاوت تعریف شد. اینبار بانوان برای ثبات کشورشان بپای صندوقهای رای می روند. در عین حال، گفته می شود که این بانوان به دنبال تامین حقوق شهروندی و زندگی سیاسی خود هستند. از همین رو، میزان استفاده ابزاری از رای بانوان کاهش پیدا کرد و رای نیابتی دیگر منتفی است. طرح و راهکار نامزدان انتخاباتی پیرامون مشارکت سیاسی بانوان چیست؟

لیلما احمدی عضو مجلس سنای کشور در اینباره گفت: انتخابات نود و سه برای افغانستان از اهمیت زیادی برخوردار است. افغانستان ضرورت به اصلاحات بنیادین دارد تا جلوی تداوم وضعیت فلاکت بار کنونی گرفته شود. برای فردای بهتر نیاز است تا دولت بعدی چشم انداز روشنی در مورد چگونگی تطبیق اصلاحات برای رفع مشکلات کنونی و استفاده از فرصت های باقی مانده داشته باشد. بهمین منظور، منشور ما برای دولت آینده بصورت کلی، در دو بخش تدوین شده است. بخش نخست عبارت است از، خط مشی کلی دولت اصلاحات و همگرایی که دیدگاه و اهداف کلی ما را بیان می کند. در بخش دوم بصورت مشخص، به برنامه های دولت اصلاحات و همگرایی در نه حوزه با تفکیک اهداف و استراتژی ها پرداخته شده است.

وی افزود: خط مشی کلی ما که متمرکز بر دیدگاه کلی ما در بخش های کلان کشوری است، در یازده مساله خلاصه شده که یکی از آنها حمایت از حقوق زنان است. حمایت از حقوق زنان، رعایت حقوق زنان در آموزه های اسلامی و ارزشهای انسانی مورد تاکید فراوان قرار گرفته است. سوئ استفاده از زنان، ازدواج های اجباری و خشونتهای خانوادگی که در تضاد با دین اسلام است، بعنوان یک مشکل جدی اجتماعی وجود دارد و ما برای جلوگیری از این پدیده ها تلاش می کنیم. حمایت و تامین حقوق زنان، نیازمند عبور از نگاه ابزاری در مورد زنان است.

لیلما احمدی در ادامه اظهار داشت: ما در جهت بهبود شرایط و تامین فرصتهای مناسب برای زنان درعرصه های آموزش، توانمندسازی اقتصادی، دادخواهی و نظارت و بررسی توسعه حقوق و منزلت آنها در جامعه و دولت گام هایی جدی برمی داریم. افغانستان کنوانسیون های منع شکنجه و امحای هر گونه تبعض علیه زنان را در سال 2003 میلادی تصویب کرد. بنابراین، در جهت عمل کردن به آن باید گام هایی اساسی برداشت. دگرگون سازی مناسبات اجتماعی، مستلزم ایجاد زمینه های بهتر برای ورود هر چه بیشتر زنان در حوزه های توسعه اقتصادی، علمی و فرهنگی است.

این خانم فعال مدنی افزود: متاسفانه در قسمت حقوق و نقش زنان استفاده های ابزاری صورت گرفت و آنچه که زنان می خواستند بشکل نهادینه نبود. خوشبختانه آگاهی سیاسی و آموزشی در زنان در سطح بلندتری نسبت به سالهای قبل رسیده و بهمین دلیل حضور زنان در انتخابات نقشی کلیدی است نه ابزاری.
ارتقای ظرفیتهای فکری زنان، یکی از برنامه های ما است. مساله دیگر، آموزش درازمدت تخصصی برای زنان است که این آموزش می تواند زنان را در بخش های مختلف، تقویت کند. همچنین، باید زمینه اشتغال و کاریابی برای زنان مساعد شود.

وی در پاسخ به این سوال که در مورد افزایش سهمیه بانوان در سطح حکومت و مقامات ارشد چه راهکار و برنامه ای دارید، گفت: این مساله به قانونمند شدن دولتی برمی گردد که به قانون احترام داشته باشد و با هر نوع فساد مبارزه کند. در این روند زنان نقش مهمی دارند. زنان با وجود مشکلات در کشور، در پروسه دولتداری، سیاسی، اقتصاد ملی و سیاسی دست بالا دارند.
نهادهایی برای حضور زنان در بخشهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و سیاسی موجود است. این نهادها باید تقویت شوند تا زنان بتوانند رشد بیشتری کنند. برای تقویت چنین نهادهایی کارهایی روی دست است. اول، اصلاح نساب تعلیمی که یکی از موارد مهم برنامه ها در جلب و جذب آموزش زنان است. نسبت به فرهنگ یا سنتهای حاکم در این جامعه دانشگاه هایی مختص زنان را ایجاد می کنیم. موضوع مهم دیگر، کار یا برنامه ای برای افزایش تقویت فرهنگ در کشور است.

لیلما احمدی گفت: همچنین، وزارت زنان در کنار اینکه پالسی ساز است، باید صلاحیت اجرایوی هم داشته باشد تا زنان در این وزارت بتوانند کار خود را بدرستی پیش برند و مطابق برنامه ها و در حیطه صلاحیت های شان اشتغال زایی داشته باشند. همچنین، وزارت کار و امور اجتماعی باید تقویت شود.
زنان باید همگام با مردان با در نظر گرفتن استعداد، لیاقت، شایستگی و نفوذشان و بعنوان انسان نه بعنوان زن بودن و مادر بودن از تمامی شرایط برخوردار باشند. افزایش تقویت فرهنگ در برنامه های اصلاحات و همگرایی می تواند ما را در خشونتها و مبارزه با فساد کمک کند و فرهنگ خرافات را در کشور پایین آورد.

No comments:

Post a Comment