Monday, June 16, 2014

نگرانی ها از تقلب های گسترده در دور دوم انتخابات


معاون اول عبدالله عبدالله از تقلب های گسترده و سازمان یافته در دور دوم انتخابات خبر می دهد، مهندس محمدخان می گوید که آرای بسیاری از ولایت های کشور چند برابر شمار رای دهنده گان آن ولایت ها گفته شده اند.
ازسویی هم کمیسیون مستقل انتخابات می گوید که تا چند روز دیگر روشن خواهد شد که شمار دقیق رای دهنده گان چند بوده است.
نهادهای ناظر نیز از کاربرد تقلب در این انتخابات سخن می گویند.
به نظر می رسد که تفاوت چند برابری آرای بسیاری از ولایت ها در مقایسه با دور نخست انتخابات دسته انتخاباتی عبدالله عبدالله راخشم گین ساخته است. معاون اول آقای عبدالله هشدار می دهد که نتیجه یک انتخابات پر از تقلب برای این دسته پذیرفتنی نخواهد بود، اما دسته انتخاباتی اشرف غنی احمدزی از برگزاری انتخابات دور دوم خوشنود به نظر می رسد.
محمدخان معاون اول عبدالله عبدالله می گوید: " قریب است از نفوذ یک ولایت هم آرا را به نفع یک نامزد محاسبه کند. کمیسیون مستقل انتخابات به این ترتیب امکان دارد از هفت میلیون چی که از ده میلیون هم اضافه می شود در غیر آن آرای واقعی این گونه نیست واز دور اول هم کمتر بوده است."
مهندس محمد خان معاون اول عبدالله عبدالله خواهان برگزاری دوباره انتخابات درآن حوزه های رای دهی است که باور دارد در آن حوزه ها به گونه گسترده تقلب شده است، آنهم در صورتی که ضیا الحق امرخیل رییس دبیرخانه کمیسیون مستقل انتخابات از کارش برکنار شود.
دسته انتخاباتی اشرف غنی احمدزی تقلب در انتخابات به نفع آقای غنی را رد می کند، اما تفاوت چند برابری آرای شماری از ولایت ها به سود آقای احمدزی را می پذیرد.
فیض الله ذکی عضو ستاد انتخاباتی اشرف غنی احمدزی گفت: " برای اینکه سره از ناسره جدا شود میکانیزم وجود دارد، قانون است آن ها می توانند در هر جای که چنین ادعا هایی وجود دارد و یا معلومات دارند رسما به نهاد های قانونی شکایت کنند و اسناد و مدارک را بسپارند و هر کسی که باشد در صورت ثابت شدن مجازات شود."
دور دوم انتخابات در مقایسه با دور نخست حضور کمتر مردم را گواه بود. اما کمیسیون مستقل انتخابات اعلام کرده است که بیشتر از هفت میلیون رای دهنده در این دور به پای صندوق های رای دهی رفتند. در حالی که در دور نخست که حضور مردم پررنگ هم بود این نهاد اعلام داشت که کمتر از هفت میلیون رای دهنده در انتخابات شرکت کرده اند. اماکمیسیون مستقل انتخابات شمار رای دهنده گان انتخابات دور دوم را نهایی نمی داند.
احمد یوسف نورستانی رییس کمیسیون مستقل انتخابات می گوید:" این یک تخمین است که ما این احصایه گیری را کردیم و ممکن است تا چند روز دیگر این رقم درست براید ویا هم کمتر و یا اضافه تر ثابت گردد.
این جا یکی از محلات رای دهی در کابل است. این مرکز در دور نخست انتخابات گواه حضور گسترده رای دهنده گان به ویژه زنان بود. اما دور دوم انتخابات این گونه نیست این بار از صف های طولانی خبری نیست و کارمندان کمیسیون مستقل انتخابات در انتظار رای دهنده گان نشسته اند.
فضل احمد معنوی رییس پیشین کمیسیون مستقل انتخابات می گوید:" به حدی محلات خیالی را بالا بردند که به او هیچ نمی شود توجه کنیم چون تعداد نفوس و تعداد رای دهنده هر ولایت به صورت تخمین معلوم است و این چطور ممکن است تعداد رای دهنده موازی یا بیشتر از نفوس باشد."
نادر نادری رییس بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان می گوید:" ما به صورت جدی از کمیسیون می خواهیم که تمام آمار را به شفافیت کامل مورد ارزیابی قرار دهد."
در همین حال دیده بان انتخابات از کاربرد تقلب به ویژه پر شدن صندوق ها در ولایت های پکتیا، پکتیکا، غزنی، لوگر، میدان وردگ، بلخ، قندهار و جوزجان نگرانی می کند.
این در حالی است که یک روز پیش از انتخابات فرمانده قول اردوی تندر در ولایت پکتیکا ولسوال برمل و پنج مسوول مرکزهای انتخاباتی این ولایت را به پرکردن صندوق های رای دهی متهم ساخت و گفت که در این باره سندهایی هم در دست دارد.
با این همه پرسش اصلی این جاست که اگر ولایتی ۲۴۶ هزار واجد شرایط رای دهی داشته است چرا ۳۴۰ هزار برگه های رای دهی به این ولایت فرستاده شده اند و این برگه های رای دهی در اختیار تقلب کاران قرار داده شده اند.

No comments:

Post a Comment